Szelidi-tó

A Szelidi-tó 5 km hosszú, 150-200 m széles, 3-4 m mély, vízfelülete megközelítőleg 80 hektár, ezzel hazánk ötödik legnagyobb természetes tava.
A tó talajból sok nátrium-magnézium-karbonát és nátrium-jodid oldódik ki, ezért már a középkorban is sebgyógyításra használták, ma inkább idegrendszeri, hormonális és reumatikus bántalmak kezelésére ajánlják.
A tó déli partján nyugalomba jutott futóhomok területein kellemes strandok találhatók. Vize nyáron akár 28°C-ra is felmelegedhet, így fürdőzésre kiválóan alkalmas. A strandokon röplabdapálya, focipálya és játszóterek találhatók, a vízisportok szerelmesei számára kajak, kenu, csónak, ladik, surf, vízibicikli bérlésére van lehetőség.
A Szelidi-tavat 360 hektáros természetvédelmi terület övezi, ami növényi gazdagságával a Kiskunsági Nemzeti Park egyik gyöngyszeme. Az aktív szabadidős tevékenységek kedvelőinek és persze a megfelelő engedélyekkel rendelkezőknek nyújt programokat a Szelidi Vadász Társaság, valamint a Dunapataj és Vidéke Horgászegyesület.

Kékmoszat tanösvény

A 2,4 km hosszú, 12 állomásos Kékmoszat Tanösvény is itt található, amelyen sétálva az egész tó bejárható.
Megismerhető a tó keletkezése, a víz jellegzetességei, sokat megtudhatunk az itt élő élőlényekről.

Kalocsa - Népművészeti tájház

A város térségében található néprajzi terület, a Kalocsai Sárközre oly jellegzetes népi építészetre jellemző kialakítású, ma már közel 250 éves „partos házat” Népművészeti és Tájházként csodálhatják meg az ide látogatók. A ház belső kialakítása az eredeti elrendezésű, az utcafronti „tiszta” szobában a kalocsai pingálást is bemutatják. A hátsó lakószobák a különböző berendezési tárgyak mellett a jellegzetes kalocsai hímzés különböző változatairól látható kisebb tárlat.

Kalocsa - Látogatóközpont és Paprikamúzeum

A Látogatóközpont az érseki látnivalók közvetlen szomszédságában helyezkedik el, az egykori Nagyszeminárium barokk épületében kapott helyet 2016-ban, a nagyszabású turisztikai attrakciófejlesztési pályázat a „Kalocsa Szíve Program” részeként. Könnyen elérhető és remek kiindulási pontot jelent a városba látogató turistáknak. A központ földszinti részén a látogatók interaktív eszközök, bemutató tárlat és személyes tájékoztatás révén is átfogó képet kaphatnak az ezeréves város főbb látnivalóiról, aktuális programokról, jegyet válthatnak a városnéző kisvonatra. Az épület pincerészében borkóstolásra van lehetőség, illetve megtekinthetik a Paprikamúzeum tárlatát, mely a hungaricum kalocsai fűszerpaprika termesztésének és feldolgozásának fázisait mutatja be. A vendégeknek itt lehetőségük van a jellegzetes helyi termékek megvásárlására is, emellett részletes tájékoztató anyagokat, információs prospektusokat kaphatnak, mely segíti tájékozódásukat a kalocsai és térségi látnivalók között.